RTU norisinājās seminārs par Patentu kooperācijas līguma priekšrocībām

2015. gada 17. decembrī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) norisinājās seminārs par izgudrojumu starptautisko aizsardzību ar patentu, izmantojot Patentu kooperācijas līgumu (PCT).

Semināra mērķis bija izskaidrot veicamos soļus un procedūras patenta iegūšanai ārvalstīs, izmantojot PCT, kas sniedz iespēju iegūt patentu jebkurā no 148 PCT dalībvalstīm. Pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti ar procedūras jaunākajiem uzlabojumiem, starptautisko meklējumu veikšanu, starptautiskā patenta pieteikuma sagatavošanu, kā arī praktiskiem padomiem efektīvai izgudrojumu aizsardzībai.

Pasākuma laikā tika pasniegtas Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) medaļas latviešu izgudrotājam Jurijam Roļikam un arhitektam, dizaineram Aldim Circenim. Jurijam Roļikam piešķirta WIPO izgudrotāju medaļa par ieguldījumu tehniskās jaunrades veicināšanā un modernu sasniegumu ieviešanā Latvijas tautsaimniecībā, radot izgudrojumus diagnostikas tehnikas un vēja enerģētisko ierīču jomā. Savukārt Aldim Circenim piešķirta WIPO radošuma medaļa par mēbeļu dizaina jaunradi un ilggadēju ieguldījumu mēbeļu dizaina attīstībā Latvijā un starptautiskā līmenī. Medaļas pasniedza Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) pārstāvis Quan-Ling Sim.

Kopumā semināru apmeklēja vairāk nekā 60 dalībnieki, to vidū izgudrotāji, patentpilnvarotie, intelektuālā īpašuma speciālisti un pasniedzēji, kā arī citi interesenti, kuri saskaras ar jautājumiem par izgudrojumu patentēšanu ārvalstīs.

Pasākumu organizēja Latvijas Republikas Patentu valde, sadarbojoties ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO), Starptautisko Intelektuālā īpašuma izglītības centru (CEIPI) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU).

Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs